The Red '96 Z26 (78K Miles)

Tell us about your Beretta and Post an Image
2.2H8TA
Registered User
Posts: 915
Joined: Mon Aug 31, 2009 3:59 am
Location: NE-PA
Contact:

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby 2.2H8TA » Sun Nov 04, 2012 4:58 am

IAC is causing the surging idle.
Last edited by 2.2H8TA on Sat Mar 29, 2014 3:10 pm, edited 1 time in total.


1994 AQUA ZED

2.2H8TA
Registered User
Posts: 915
Joined: Mon Aug 31, 2009 3:59 am
Location: NE-PA
Contact:

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby 2.2H8TA » Wed Jan 02, 2013 3:22 pm

Car is going into the shop tomorrow. It has been leaking coolant for months, but just recently started to not throw heat. It's not all the time however. Sometimes it will throw heat just fine, and stay at normal operating temp, but other times the temp will rise quickly, and it will not throw heat. Coolant level is always topped off before driving. Throw some ideas at me, so I have an idea of what to expect. I suspect the thermostat is sticking. Could that cause it to leak?


1994 AQUA ZED

MY91GT(Z)
Registered User
Posts: 1203
Joined: Sun Mar 12, 2006 12:11 am
Location: Rochester New York
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Contact:

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby MY91GT(Z) » Wed Jan 02, 2013 5:54 pm

I dont think it would cause it to leak and if its not showing on the ground my bet would be heater core



User avatar
Money pit Beretta
Registered User
Posts: 6353
Joined: Thu Jul 26, 2007 11:36 am
Location: Kansas
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby Money pit Beretta » Wed Jan 02, 2013 6:18 pm

The coolant by-pass tube is for getting heat when the thermostat is closed.


keep'em flying!

2.2H8TA
Registered User
Posts: 915
Joined: Mon Aug 31, 2009 3:59 am
Location: NE-PA
Contact:

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby 2.2H8TA » Thu Jan 03, 2013 2:30 pm

It is "showing on the ground", thats how I know it's leaking. Today when I started it, it started pissing coolant out while it was running. That was the first time I ever noticed it leaking while running. Usually it'll take a while after it's off to start leaking. It's leaking out, and it ends up on the ground on the passenger side of the car, just to the inside of the wheel. I can't see where it's leaking from however. It also did not throw any heat on the way to the shop, but the temp would rise to half on the gauge, and the fan would kick and bring it down to a quarter. This was like a 7 mile trip from home to the shop, got all lights green, so it was not stop and go. The temp just seems to rise for no reason. Oh well, it's getting looked at now, I'll update when I find more out.


1994 AQUA ZED

User avatar
berettaboi
Registered User
Posts: 972
Joined: Sun Mar 23, 2008 10:58 pm
Location: canananada

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby berettaboi » Thu Jan 03, 2013 6:41 pm

sounds like the line to or from your heater core has rotted/burst. you'll be overheating due to air bubbles in the system from filling it back up so often (depending how low it actually gets...), and not bleeding the system


4th one's a charm, 5th one is, beginnning to sound like this is an addiction...
95 black z26, '96 White z26 awaiting new life, and 2.5 mazda trucks
Image

2.2H8TA
Registered User
Posts: 915
Joined: Mon Aug 31, 2009 3:59 am
Location: NE-PA
Contact:

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby 2.2H8TA » Thu Jan 03, 2013 6:54 pm

Tis the timing chain cover gasket! 300 bucks. I was expecting worse. Also got a call on it today from a potential buyer....


1994 AQUA ZED

User avatar
Money pit Beretta
Registered User
Posts: 6353
Joined: Thu Jul 26, 2007 11:36 am
Location: Kansas
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby Money pit Beretta » Fri Jan 04, 2013 12:36 pm

So what are you going to buy with the money?


keep'em flying!

2.2H8TA
Registered User
Posts: 915
Joined: Mon Aug 31, 2009 3:59 am
Location: NE-PA
Contact:

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby 2.2H8TA » Fri Jan 04, 2013 12:49 pm

I've had my eye on something for quite a while now. Not gonna get too far ahead of myself just yet, lets see what happens first.


1994 AQUA ZED

User avatar
Money pit Beretta
Registered User
Posts: 6353
Joined: Thu Jul 26, 2007 11:36 am
Location: Kansas
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby Money pit Beretta » Fri Jan 04, 2013 12:53 pm

I betting on a WRX. Ok I'll wait and see.


keep'em flying!

2.2H8TA
Registered User
Posts: 915
Joined: Mon Aug 31, 2009 3:59 am
Location: NE-PA
Contact:

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby 2.2H8TA » Fri Jan 04, 2013 12:58 pm

You have a PM money. Oh, and just for everyone else, it WILL be another Z.


1994 AQUA ZED

2.2H8TA
Registered User
Posts: 915
Joined: Mon Aug 31, 2009 3:59 am
Location: NE-PA
Contact:

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby 2.2H8TA » Thu Jan 10, 2013 11:55 am

It's fixed! Not leaking any more! Timing chain cover and gasket, belt tensioner, and serpetine belt replaced. It's got heat, and the temp gauge has not gone past a quarter. I also had the dexcool garbage flushed out and replaced with normal coolant as recomended.


1994 AQUA ZED

User avatar
Money pit Beretta
Registered User
Posts: 6353
Joined: Thu Jul 26, 2007 11:36 am
Location: Kansas
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby Money pit Beretta » Thu Jan 10, 2013 11:57 am

That is good news. How is it running?


keep'em flying!

2.2H8TA
Registered User
Posts: 915
Joined: Mon Aug 31, 2009 3:59 am
Location: NE-PA
Contact:

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby 2.2H8TA » Thu Jan 10, 2013 12:04 pm

Runs good, still needs IAC. SES light is still on, evap crap that dosen't really affect anything. The solinoid is not reciving power.


1994 AQUA ZED

User avatar
Money pit Beretta
Registered User
Posts: 6353
Joined: Thu Jul 26, 2007 11:36 am
Location: Kansas
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: '96 Z26-Vaccum Leak Nightmare NOT Solved... Yet!

Postby Money pit Beretta » Thu Jan 10, 2013 12:16 pm

Last I remember the default is "on". That means that it will be purging all the time. That could have effect on the idle.


keep'em flying!


Return to “Members Rides”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests